• JirkaCB

    Dobrý večer,

    před měsícem jsem koupil synovi bazarové kolo Early Rider belter 16.

    Z talíře i ze zadního pastorku/ozubení sjíždí vodící řemen směrem ven, sice díky krytu na talíři nespadne úplně, ale má tuhý a těžký chod.

    Abych problém vyřešil udělal jsem následující (dle ofic. videí ER):

    1/napnul vodící řemen, nastavil správnou polohu a napětí (několikrát opakoval)

    2/sundal talíř, vyčistil ho a opětovně namontoval

    Nic z toho problém nevyřešilo

    Nemá někdo zkušenost, radu jak opravit? V ČR není oficiální distributor Early Rider, tak nevím na koho se obrátit, zda lze případně koupit nový talíř, pokud by mohla být i příčina v jeho mírné křivosti. Dále mě napadá zda nemá také vliv pokud zadní kolo mírně hází, není perfektně vycentrované.

    Za jakkýkoliv případný tip budu velmi vděčný!

    Jirka

    0 0
    • TommyP3  

      Podíval bych se jestli se v tom někdo nehrabal – délka osy klik, podložky na náboji, rozhozena řetězová linka. Tady je ta nejlevnější varianta řemenu bez vodící drážky s přirubou na pastorku a krytem převodníku. Napnutí nepomůže jen to zatizi ložiska a budě se hůř šlapat a řemen bude padat pořád. Pokud je pastorek a pila v ose je asi větší problém

      0 0
      • JirkaCB  

        Moc děkuju za tipy!

        osa klik je v pořádku, je napevno, jen jsem na straně převodníku našel dvě podložky/prachovky či proč to tam je, na této straně nemá být žádná, pouze jedna podložka patří na stranu kliky (dle ofic. videa ER). Podložky na náboj jsou na každé straně a v pořádku.

        Řetězová linka, bohužel nevím co je tím myšleno…

        Napnutím jsem myslel celý proces, včetně vymezení správné polohy v patkách, to o čem píše kubad níže, tento proces ještě budu opakovat, abych zcela vyloučil tuto variantu a nehledal problém v talíři.

        Pastorek a pila v ose dle mého je, byť to není přesný střed na zadním pastorku, což ale dle videa ER být nemusí, i to tam někdo zmiňoval, že marně ladil střed pastorku s talířem, ale byl problém, že pak nebyl řemen v ose.

        No zkusím si tedy ještě potrat s tou polohou a nastavením řemene, než začnu uvažovat o problému v převodníku, což už by byl větší problém a přiznám se, že zcela nevím jak zjistím jeho křivost (nicméně mi dává smysl, že pokud řemen na převodník nenabízí rovně, tak to pak celé rozvodí, takový problém měl chlapík na jednom videu, projevovalo se to tak, že při různých polohách otáčení talíře, byla různé napětí řemene).

        Ještě jednou díky za postřehy a bleskovou odpověď :-)

        0 0
    • kubad  

      po mem servisním zásahu mě to začalo dělat taky, problém bylo mírně šikmo zadní kolo v posuvných patkách – po dorovnání zase vše fungovalo než z kola prcek vyrostl :D

      doufám že si to pamatuju dobře už to je pár let

      1 0
      • JirkaCB  

        Tak s tímto se snažím také laborovat, aby bylo kolo správně v patkách a tím i pastork ve správně líni vůči talíři, ale už jsem to provedl tak třikrát a nic, byť chlapík na videu ER zmiňuje, že je to potřeba někdy bohužel opakovat několikrát…no zatím si nechci připustit variantu, že je problém v talíři, tedy uvidím.

        Řemen na kole pro děti je určitě dobrá věc, jen mi připadá, že když by byl problém v ohlé patce nebo tak nějak podobně, tak u klasického řetězu by to fungovalo, ale zde ne…

        Díky moc za uvedenou zkušenost!

        0 0
    • oddie  

      Jediné, co má na toto vliv, je nastavení zadního kola v patkách. Pokud sjíždí směrem ven, potřebuješ posunout v pravé patce dozadu, v levé dopředu.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.