• bk2601

    Ahoj,

    Dnes jsme s kamarádem řešili způsob / provedení běžné údržby vidlice.

    Rád bych nato znal váš názor, případně nějaké tipy.

    Mám Rebu, on Judy ale to je asi jedno.

    Osobně to dělám tak, že po každé jízdě utru suchým hadrem kluzáky od bordelu a jednou za čas ty kluzáky namažu sprejem Rock Shox Deo.

    Natrikam spej na hadru a přetřu kluzáky, abych je namastil.

    Ptám se, zda to s tím sprejem má cenu? Případně zda to vidlici naopak neškodí.

    Kamarád mi to právě vyvracel, že jen utíra hadrem a jednou za rok / sezónu nechává servisovat, kde to projde tou hlubší údržbou. Mazat kluzáky z vrchu nemá prý vůbec žádný smysl.

    Díky za vaše zkušenosti.

    0 0
    • va-bo  

      Je dobre asi 2× za sezonu sundat spodni nohy, vycistit a namazat. Nazory na mazani kluzaku (hornich noh) se ruzni, jsou dva tabory, mazat- nemazat. Ja obcas striknu silikonem, ale rozebiram casteji.

      0 0
    • theedge  

      Jo na mazaní kluzáků se tu názory různí.

      Sám RockShox v manuálu má nemazat, jen pravidelně čistit jemným hadrem. Mazáni nedoporučují, protože klyž tam lidi nechají vrstvu oleje, tak se do něj bude chytat prach a písek a bude to pak naopak působit jako brusná pasta. Nebo když budeš používat hodně řídkého oleje ( typicky Brunox ) tak to může rozpouštět vazelínu, která by měla být pod gumovým stírákem.

      Pokud je ve vidlici správné množství oleje tak se za jídzy ( kdy vidlice pracuje hlavně v terénu ) maže sama zevnitř.

      Já sám ale kluzáky po očištění mažu – na mazání používám stejný olej co je ve spodních nohách vidlice. Kluzáky dobře očistním, na jemný papírový ubrousek nanesu olej z kapátka a tím potřu nohy kluzáku. Propružím a utřu nečistoty které to vytáhlo od stíráku. Pak olej utřu do sucha a na kluzáku zůstane jen jemný olejový film který nelepí a nechytá bordel.. Šetří to životnost stíráků a zjemňuje chod vidlice. Zásada ale je nenechávat na kluzácích žádnou vrstvu oleje ( ani kolem stíráků ).

      Je na každém kolik energie a času tomu kdo chce věnovat.

      4 0
    • novas752  

      Čistit suchým čistým hadrem, olejíčkama šplíchat jen pokud to byla fakt extra prašná nebo extra bahenní vyjížďka – všeho moc škodí. Alespoň jednou za 150h, ideálně ale častěji (doporučený interval výrobcem je 50h) provést servis spodních nohou – je to práce na 10 minut a neni potřeba žádné speciální nářadí.

      2 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.